"יש דעות קדומות והדרה של בעלי מוגבלויות – וההיי-טק היא דוגמה קיצונית"

"קיימת בענף תחרותיות גבוהה, ולכן החברות מרוכזות בעבודה ואין להן זמן לקלוט עובדים מאוכלוסיות מודרות", אמר חנוך ברקת מקרן דואליס, שמשקיעה בעסקים חברתיים ● אלא שחברת היי-טק חדשה מוכיחה שאפשר גם אחרת

08 March 2017

העסקת אוכלוסיות מוחלשות ומודרות בהיי-טק עדיין לא רווחת, אולם המודעות לכך הולכת וצוברת תאוצה – גם אם עדיין לא מספיק. יותר ויותר חברות מבינות את היתרונות שבהעסקת אוכלוסיות כמו ערבים, חרדים, יוצאי אתיופיה ובעלי מוגבלויות, ואת הצורך החברתי בשילובן בתעשייה ובחברה.

"אחד הדברים הקשים בחברה שלנו באופן כללי הוא לקבל את האחר", אמר חנוך ברקת, איש היי-טק ותיק, שעוסק כיום בהקמת עסקים חברתיים, במסגרת קרן דואליס. לדבריו, "העסקים החברתיים מנגישים את האוכלוסייה החלשה לאוכלוסייה החזקה וגורמים לה לראות שהשד הוא לא כזה גדול".

איפה ההיי-טק בהקשר הזה, ביחס למגזרים אחרים?
"הדעות הקדומות מאוד חזקות בכל המגזרים, וההיי-טק הוא דוגמה קיצונית. יש בתעשיות ההיי-טק וה-IT סדר עדיפויות אחר – התחרותיות בהן מאוד גבוהה, ולכן החברות מרוכזות בעבודה ואין להן זמן לקלוט עובדים מאוכלוסיות מודרות. מה גם שכשמשלבים אנשים עם מוגבלויות, צריכים להתאים את סביבת העבודה לצרכים שלהם".

חברת היי-טק עם גוון חברתי

העסק החברתי החדש של קרן דואליס הוא קליקאיט – חברת היי-טק שמציעה שירותי הזנת  נתונים והקלדה וסריקת מסמכים לעסקים במיקור-חוץ, במטרה לספק הכשרה ותעסוקה לאנשים עם מוגבלויות.

"קליקאיט היא עסק חברתי שהוקם על ידי קרן דואליסבית אקשטיין והיזם איתן ורמן", ציין ברקת. "העבודה איתה מסייעת במתן הכשרה ותעסוקה לאנשים המודרים בדרך כלל ממעגל העבודה, להעצמתם ולהפיכתם מתלויים לאנשים יצרנים, חיוניים ובעלי עצמאות כלכלית".

לדבריו, "סקרנו את השוק והתברר לנו שיש צורך הולך וגדל למיקור-חוץ בסריקת מסמכים והקלדת נתונים. התחלנו לבדוק עם לקוחות ומתברר שזו תעשייה לא קטנה, שמשרתת בעיקר חברות ביטוח, בנקים וגורמי ייבוא וייצוא".

הוא הוסיף כי "מתוך שליחות חברתית, אנחנו שואפים לשלב בעסק הזה בעלי מוגבלויות עם אנשים 'רגילים'. התחלנו לפני חצי שנה וצירפנו לשורותינו אנשים שנמצאים על הרצף האוטיסטי. יש היענות גדולה מצד לקוחות פוטנציאליים, שרואים את הערך העסקי והחברתי בכך".

יצוין כי שלא כמו עמותה, מדובר בעסק עם מטרות כלכליות ורצון להרוויח, כמו כל עסק אחר, ושלא כמו מפעל מוגן, עובדי קליקאיט בעלי המוגבלויות משתכרים כמו כל עובד אחר.

בשלב זה, קליקאיט פועלת בעיקר בגוש דן ובשרון, אולם החברה עתידה להרחיב את פעילותה לצפון ולירושלים. "אנחנו בונים בימים אלה את מערך השירות ורוצים להגיע לפוטנציאל הגדול שטמון בשוק זה ובהעסקת אנשים עם מוגבלויות", אמר ברקת.

להמשך קריאת הכתבה אשר התפרסמה באנשים ומחשבים בדצמבר 2016

חנוך בקרת הוא בוגר KR02, המחזור ה-2 של תכנית קלוג-רקנאטי, באוניברסיטת תל-אביב.